Nummer: 
1968
Geïndexeerd bedrag : 
€ 20.160,-
Oorspronkelijk toegewezen bedrag: 
€ 20.000,-

Zij waren samen met 2 goede vrienden aan het varen op de Vinkeveense Plassen in de buurt van eiland 8. 2 van hen zaten achterin bij het stuur, eentje zat halverwege en de laatste zat voorop de punt van de sloep. Op enig moment riep één van hen: “Kijk uit!”. De man die halverwege zat keek achterom en zag een boot (van 3.000 kg en 380 pk) op hun sloep afkomen. Hij dook weg en merkte dat de boot over hun sloep heen kwam. Hij voelde een klap tegen zijn slaap en werd tegen het dek van de sloep geslagen. Hij voelde de druk van de boot over zich heen gaan. Vervolgens hoorde hij niets en daarna het gegil en geroep van één van zijn vrienden die voorop de sloep zat. Hij zag dat het een ravage was in de sloep en dat zijn 2 vrienden die bij het stuur zaten geen leven meer vertoonden. De man die voorop de punt zat keek bijna tegen de onderkant van de andere boot aan terwijl die eroverheen kwam. Het grootste gedeelte was uit het water. In een reflex is hij weggedoken en voelde de druk van de boot op zijn schouder. Daarna volgde een enorme knal. De boot voer recht over de sloep van de 4 vrienden heen. Hij heeft zijn 2 vrienden die bij het stuur zaten zien liggen en is om hulp gaan schreeuwen.
De 2 vrienden zijn beiden op slag overleden als gevolg van uitwendig mechanisch geweld op het lichaam. Eén van hen miste zijn rechteronderarm, hij had een brede gapende wond in zijn voorhoofd en zijn kaak was gebroken. De ander had veel inwendig letsel. Onder meer ribfracturen beiderzijds, borstwervelfracturen, gescheurde longwortels en longkneuzingen, een gescheurde maag en een gescheurde mild. Dit ernstige letsel is hen fataal geworden.
Tussen de 4 vrienden bestond een vriendschap van ruim 30 jaar. Beide overlevenden zijn geconfronteerd met zowel het misdrijf als de ernstige gevolgen daarvan met betrekking tot de 2 goede vrienden. Aan elk van hen is een bedrag van oorspronkelijk € 20.000,- wegens shockschade toegekend.
(te vermeerderen met wettelijke rente vanaf datum misdrijf, 2-8-2014)